Що можна приготувати з винограду «Ізабелла» кращі рецепти, як зробити заготовки на зиму

Що можна приготувати з винограду «Ізабелла», крім вина

«Ізабелла» – пізній сорт винограду, ягоди якого мають яскравий смак суниці. Овальні чорно-сині ягідки із задоволенням споживають в їжу свіжими, виготовляють сік, поєднуючи виноград і інші ягоди і фрукти – яблука, полуницю, сливи, груші, смородину.

Пюре, джеми, випічка з ними – відмінне доповнення до столу гурманів, особливо якщо виноград зібраний власними руками. Що ще можна приготувати з винограду цього сорту, читайте в даному огляді.

Корисні властивості винограду «Ізабелла»

  • Виноград «Ізабелла» володіє багатьма корисними властивостями:
  • ягоди швидко підвищують кількість гемоглобіну в крові;
  • що входять до складу антоціани (глікозиди, що впливають на темно-синій колір виноградинок) і пектини (полісахариди, які допомагають ягідка надовго зберігати форму і смак) підвищують імунітет, тонус всього організму людини;
  • антиоксиданти сприяють зміцненню судин, покращують склад крові, нормалізують артеріальний тиск;
  • відхаркувальні властивості ягід і вина з улюбленого сорту широко застосовують при лікуванні простудних захворюваннях в народній медицині;
  • сік «Ізабелли» – потужний засіб при профілактиці ракових захворювань;
  • поліфеноли і флавоноїди, які захищають виноград від агресії зовнішнього середовища, – потужні антиоксиданти, які сприяють боротьбі з раковими клітинами, що підвищують тонус і бадьорість організму людини.

Як правильно вибрати виноград

Щоб приготувати смачні страви, необхідно вибрати якісні ягоди. Розглянемо, що необхідно враховувати при виборі.

При покупці

«Ізабелла» – пізньостиглий виноград.

Купуючи улюблені ягоди для приготування кулінарних шедеврів, важливо звернути увагу на їх зовнішній вигляд і смак:

  • грона середнього розміру, вага – до 200 г. Форма циліндрична, циліндро-конічна, з невеликими «крильцями» з боків;
  • структура грона не надто щільна, попадається пухка;
  • ягідки середнього розміру з щільною шкіркою темно-синього, майже чорного кольору;
  • м'якоть слизової консистенції, яскравий аромат суниці присутній в післясмаку;
  • виноградинки пружні, міцно тримаються на грона – свіжозірвані урожай (до п'яти днів). Мляві, легко відділяються від гілочки ягоди піддавалися заморожуванню, можливо, неодноразово;
  • при струшуванні виноградинки міцно тримаються на грона, відриваючи, відчувається опір – ознака свіжості;

У серпні «Ізабелла» має кислий смак. Пропонуючи солодкі грона зі знаменитим назвою, вас обманюють.

При самостійному зборі

Столово-технічний сорт «Ізабелла» дозріває в кінці вересня – початку жовтня, до початку листопада при теплих температурах. Сорт відрізняється зовнішнім виглядом: кущі «Ізабелли» сильнорослі, листя темно-зелені з зовнішньої сторони, біло-зелені з внутрішньої, трилопатеві.

Самостійно збираючи грона для зимового зберігання, домашніх заготовок, кулінарних шедеврів, вибір роблять:

  • за ступенем зрілості: стиглі ягоди відповідають всім смаковим ознаками сорту «Ізабелла»: суничний смак і «лисячий» запах, вільно відриваються від грона, трохи пружинячи при відділенні;
  • за кольором і формою: виноградинки правильної овальної або круглої форми, шкірка щільна, майже чорна. Незрілий виноград темно-червоного, бурого кольору;
  • по насінню: стигле насіння винограду коричневого кольору, добре відділяються від м'якоті

Що можна зробити з винограду «Ізабелла» в домашніх умовах

Численні рецепти з стиглих ягід «Ізабелли» внесуть різноманітність у меню і припадуть до смаку всім членам сім'ї. Розглянемо, що ще можна приготувати з винограду даного сорту, крім вина.

Корисні якості виноград «Ізабелла» не втрачає після термічної обробки. Протизапальні, антисептичні властивості зберігаються в джемах і варення завдяки мурашиної, бурштинової і виннокаменной кислотам.

  1. Грона ретельно промивають під проточною водою через друшляк.
  2. Відокремлюють зерна від гілочок, прибираючи зіпсовані ягідки.
  3. Висипають виноград в емальовану каструлю з важким дном (щоб уникнути пригорання).
  4. Трохи збивають зерна занурювальним блендером (щоб ягідки лопнули, але не до однорідної суміші).
  5. Поміщають каструлю на середній вогонь, після закипання варять виноград 10 хвилин помішуючи.
  6. Знімають каструлю, дають соку трохи охолонути.
  7. Проціджують суміш через сито, ретельно протирають.
  8. Що залишився макуха віджимають через два-три шари марлі, додають сік в каструльку.
  9. Знову поміщають ємність на вогонь, доводять до кипіння, акуратно додають цукор, помішуючи.
  10. Варять протягом півгодини, помішуючи. Піну періодично знімають.
  11. Банки попередньо стерилізують, висушують.
  12. Заливають джем після охолодження, закочують.

Відео: джем з винограду Ізабелла

Кальцій, магній, кобальт, каротин, вітаміни груп Р і В присутні в ароматному смачне компоті з стиглої «Ізабелли».

Для приготування 3 літрів напою знадобиться:

на кінчику чайної ложки

  1. Яблука крупно нарізати разом зі шкіркою.
  2. Виноградини і яблука по черзі висипати в трилітрову банку.
  3. Якщо є, додати полуницю, малину (можна заморожену).
  4. Висипати цукор.
  5. Залити водою, не доливаючи 1,5 сантиметра до краю банки.
  6. Накрити закаточной кришкою (не влаштовувати!).
  7. Розмістити у ємність з водою для стерилізації.
  8. Кип'ятити півгодини з моменту закипання.
  9. Обережно вийняти банки з ємності, користуючись спеціальним тримачем для банок, рушником або прихватками, щоб уникнути опіку.
  10. Додати лимонну кислоту.
  11. Долити окропом до країв банки.
  12. Закрити кришкою, закатати.
  13. Перевернути банку догори дном, розмістити на рівній поверхні, добре укутати.
  14. Дочекатися повного охолодження. Надіслати на зберігання.

Відео: готуємо виноградний компот з яблуками

Темно-синій колір виноградного желе прекрасно виглядає в десертах, сприяє кровотворної функції організму, підвищує імунітет.

  1. Стерилізувати банки.
  2. Поставити на вогонь каструлю з водою, довести до кипіння.
  3. Одночасно промити грона «Ізабелли» під проточною водою.
  4. Помістити чистий виноград (без гірки) в сито діаметром на 1 см менше, ніж каструля.
  5. Акуратно опустити сито з виноградом в киплячу воду, повністю зануривши ягоди в окріп. Можна злегка натиснути ложкою, щоб обшпарити весь обсяг ягід в ситі.
  6. Потримати в окропі дві хвилини.
  7. Дістати сито з «Ізабеллою» з киплячої води, поставити на каструльку відповідного діаметру, накрити кришкою для пропарювання.
  8. Одночасно закип'ятити воду у великій каструлі повторно.
  9. Обшпарити «Ізабеллу» киплячою водою повторно.
  10. Розмістити сито з ошпарені гронами в каструлі відповідного діаметру.
  11. Акуратно протерти сік (виноград гарячий!) Дерев'яним товкачем для приготування картопляного пюре.
  12. Гарячий сік ретельно змішати з цукром до розчинення. Використовувати дерев'яну ложку або лопатку.
  13. Залити в стерилізовані банки, закрити паперової кришкою.
  14. Зберігати при кімнатній температурі.

Відео: готуємо виноградне желе

У зимові морози і розгул застуди сік «Ізабелли» допоможе підвищити імунітет, запах улюбленого напою нагадає про літо.

Заготовити ароматний напій просто:

  1. Ретельно промити відокремлені від гілочок чорні ягідки під проточною водою.
  2. Віджати сік за допомогою преса або соковижималки.
  3. Розбавити: на літр соку – півлітра води.
  4. Додати цукор: на 1 л рідини – 50 г.
  5. Ставимо сік на вогонь, доводимо до кипіння, варимо 25-30 хвилин, помішуючи.
  6. Одночасно стерилізуємо банки і кришки (обов'язково!).
  7. Розливаємо сік в банки, закатати.
  8. Перевертаємо догори дном, ставимо на рівну поверхню. Добре укутуємо пледом, ковдрою.
  9. Після повного охолодження відправляємо на зберігання.

фруктове пюре

Заморозивши пюре з ягід «Ізабелли» на зиму, можна зробити заготовку для кількох страв: компот, желе, морси, випічка сподобаються всім членам сім'ї без винятку.

Зробити це дуже просто:

  1. Відокремте зернятка від грон.
  2. Ретельно промийте під проточною водою, використовуючи друшляк.
  3. Протріть виноградинки через сито разом з м'якоттю.
  4. Розлийте в формочки вподобаного діаметра і помістіть в морозилку.

Як краще заготовити виноград «Ізабелла» на зиму

Холодна пора часто викликає ностальгію по теплим літнім дням. Зробивши заготовки на зиму з винограду «Ізабелла», можна повернути запах літа в самий студений зимовий день.

  • посуд потрібно обов'язково стерилізувати, щоб запобігти розвитку цвілі всередині банок;
  • ягоди відокремлювати від гілочок, одночасно сортувати, прибираючи зіпсовані, з плямами грибка;
  • виноград перед тепловою обробкою ретельно промивають під проточною водою кілька разів;
  • солодкі сиропи, маринади заливають гарячими;
  • охолоджують, перевернувши догори дном, ретельно укутавши;
  • смачний маринований виноград отримують з повністю стиглих зерен правильної форми, щільної консистенції.

Як правильно зберігати і вживати

Для зимового зберігання пізній сорт «Ізабелла» підходить добре. Правила зберігання такі:

  1. Вибирають грона середньої щільності, до повного дозрівання знаходилися на лозі, визрівали при сухій погоді.
  2. Закладають виноград на зберігання максимум через три дні після збору.
  3. Обов'язково попередньо оглядають вибрані грона, акуратно знімають пошкоджені, сухі ягоди.
  4. Зберігають кисті в підвішеному стані в сухому приміщенні при стабільній температурі від -1 ° С до + 8 ° С, без освітлення. Зберігати необхідно в окремому приміщенні, ні в якому разі не поруч з картоплею, буряком та іншими овочами.
  5. Поруч можна поставити ємність з негашеним вапном для поглинання зайвої вологи.

Зберігши таким чином улюблений фрукт, можна майже всі зимові місяці насолоджуватися його смаком, перед вживанням обов'язково добре оглянувши, видаливши зіпсовані виноградинки, добре промивши і висушивши на друшляку або паперовому рушнику.

Широкий асортимент напоїв, страв, десертів з «Ізабелли» радують гурманів і любителів традиційної та екзотичної кухні круглий рік, приносячи одночасно задоволення від смаку, задоволення від аромату, користь від корисних речовин в складі винограду.