Як прищепити грушу в домашніх умовах покрокова інструкція для початківців, кращі строки, фото, відео

Як правильно можна прищепити грушу?

Щеплення грушевого дерева, є одним з найбільш трудомістких і цікавих прийомів в садівництві. При дотриманні правил, процес дозволяє вирости міцним і здорове дерево. Що буде застосовуватися в якості прищепи, а також, який спосіб щеплення підходить для плодового дерева, можна ознайомитися в статті нижче.

Навіщо робити щеплення плодові дерева?

Процедуру щеплення плодового дерева проводять для того, щоб надати йому ознаки і якості іншого сорту рослини.

Щеплення проводиться для:

  • збільшення врожайності;
  • відтворення нового сорту;
  • омолодження рослини;
  • отримання великих плодів.

Щеплення можна робити для отримання нових сортів груші

На що можна прищепити грушу?

Для грушевого дерева, найкращим підщепою, є дичка того ж рослини, що дозволяє в найкоротші терміни виростити повноцінну культуру.

Процедура, також проводиться:

  1. на яблуню. Для чого потрібно вибрати відповідну різновид плодового дерева. В цьому випадку слід враховувати, що при подальшому зростанні виникне необхідність у використанні опор для гілок.
  2. на горобину. Рослина виростає більш компактним і зимостійким. Однак, існує брак, який проявляється у вигляді різної товщини стовбурів, при активному зростанні культури.
  3. на кизил – в результаті чого, виростає продуктивне, невибагливе у догляді, невелика рослина, всього до 1,5 м у висоту.
  4. на айву. Формується плодове дерево з розлогою верхівкою і високими показниками врожайності.

Коли краще прищеплювати грушу?

Найкращий період для проведення процедури щеплення плодового рослини – весняний період, Коли нирки ще не встигли розпуститися. У регіонах з теплим, південним кліматом, процедуру проводять на початку весни – з середини березня до середини квітня. У холодних кліматичних умовах північних регіонів, щепа необхідно проводити з середини квітня до початку травня.

У літній період процес щеплення здійснюється з перших чисел липня, до початку серпня.

Восени щеплення проводять з початку вересня по початок жовтня, процес обов'язково проводиться за 3-4 тижні до перших морозів. Зимова щеплення – в середині січня-початку лютого.

Прищеплена і оброблена груша

Як прищепити грушу навесні?

Для весняного щеплення, необхідно попередньо заготовити черешки. Зазвичай заготівля робиться з осені, адже такий щепу вважається доброякісним і стійким. За весняним матеріалами для підщепи можна визначити, як вони пережили зимові морози.

Восени, потрібно дочекатися повного опадання листя, після чого можна заготовлювати рослинний матеріал для процедури. Обрізають однорічні пагони, довжиною до 50 см. Для щепи використовують середню частину гілок. Живці повинні бути довжиною в 15 см, діаметром в 6-7 мм, також важлива наявність чотирьох добре розвинених нирок. Верхній зріз повинен знаходитися над ниркою.

З живців роблять зв'язки по 7-10 штук, кладуть в ємність з вологим піском, або тирсою, залишають в погребі при температурі + 3 ° С. Необхідно щотижня проводити огляд живців на наявність цвілі, а також стежити за зволожених субстрату, в якому вони зберігаються і, в разі потреби, зрошувати з пульверизатора.

Заготівля живців для весняного щеплення

Щеплення груші в розщепів

Вищезгаданий спосіб підходить для маніпуляції на дорослих деревах – він має максимальні показники приживлюваності. Найчастіше, дана методика використовується для щеплення нових сортів, завдяки чому, виходить кілька видів фруктів на одній рослині. Вибирають ствол діаметром в 20-30 см, які зрізають на рівень в 50-60 см від ґрунту.

Процес проведення:

  1. Підготовлений для щеплення пень, необхідно розщепити уздовж на глибину в 5-7 см.
  2. Зрізати гілочки з рослини, яке послужить привоєм, в кількості 2 штук, діаметром 5 см.
  3. Нижній зріз прищепи, необхідно зробити навскіс з двох сторін, щоб він з легкістю входив в розщепів пенька.
  4. Прищепа щепу шляхом вставки в розріз.
  5. Обмотати стовбур з щепленням ізоляційною стрічкою в місці розщеплення для максимально-щільного з'єднання частин.

Щеплення груші за кору

Метод, в якому держак поміщають "за кору" дерева, дозволяє "омолодити" старе рослина.

Інструкція до проведення процедури:

  1. Зрізати кісткову гілку діаметром в 10 см. Зачищаємо місце спила на стовбурі
  2. На отриманому зрізі, розрізати кору на 5 см углиб. На цьому етапі важливо не пошкодити деревину
  3. Живці обрізати під гострим кутом, вставити їх під кору, таким чином, щоб вони не стикалися один з одним. Держак не повинен випадати з-під кори
  4. Замазати область дотику двох рослинних зон садовим варом. Це потрібно для того, щоб щепа НЕ пересох і швидше прижився до підщепи
  5. Скріпити ізоляційною стрічкою. Так щеплення краще приживеться

Копуліровка груші містком

Спосіб "Копуліровка" проводиться за наступним алгоритмом:

  1. Держак, взятий в якості прищепи, обрізати під гострим кутом у напрямку до себе.
  2. Краї сформувати навскіс так, щоб зріз можна було поєднати з підщепою.
  3. Скріпити частини щеплення і щільно зафіксувати ізоляційною стрічкою.

Найбільш оптимальний час проведення процедури – кінець березня або перші числа квітня, до початку активного сокоруху.

Особливості щеплення груші

Залежно від сезону проведення, щеплення грушевого дерева має свої особливості. Влітку, як щепи, виступають нирки пагонів, а взимку можна використовувати – відведення і відрізки коренів рослин. Від того, які будуть обрані підщепи, а також як пройде їх підготовка до щеплення, буде залежати здоров'я і врожайність рослини.

У літній період, щеплення грушевого дерева проводиться способом окулірування, що проводиться з використанням нирки, яку прищеплюють на гілку. Для процедури беруть матеріал з живців минулого року.

  • Спосіб має свої плюси:
  • потрібно менше живців, з яких буде взято матеріал для щепи;
  • виконання методики легше, ніж щепу живцями;
  • швидке загоєння рани від розрізу;
  • влітку щепу не зможе постраждати від морозів.

Відео: Окуліровка груші на айві

Проведення процедури:

  1. Зрізати з держака нирку (з невеликим підставою).
  2. Виконати горизонтальний розріз завдовжки 2 см в районі междоузлия, від його середини, вниз, зробити ще один надріз – 3 см.
  3. Загнути краю "рани" і акуратно впровадити за неї основу нирки.
  4. Змастити навколо місця впровадження прищепного матеріалу садовим варом в уникненні попадання інфекції.
  5. Скріпити нирку з корою за допомогою ізоляційної стрічки.

Перед морозами, необхідно викопати відведення дерев, які будуть робити щеплення – вони повинні мати штамб біля кореневої шийки діаметром в 7 мм, а також добре розвинене кореневище. Щоб зберегти заготовлені щепи, необхідно помістити їх у вологі, прохолодні умови. Для цього, пов'язані в пучки відведення поміщають у відро з зволоженими тирсою і ставлять в льох, дотримуючись температурний режим в + 3 ° С.

У січні, можна приступити до процедури щеплення, перед якою необхідно:

  • за 2 дні до проведення процедури, внести відро з відводами в більш тепле приміщення;
  • у воді кімнатної температури акуратно промити черешки;
  • провести вибірку, серед наявного матеріалу, викидаючи гнилі, які зазнали захворювань, промерзлі відростки.

Однорічні пагони, вносять в тепле приміщення, безпосередньо в день проведення процедури. Прищепа повинен бути з еластичною корою і не промерзлій деревиною. Процес щеплення:

  1. На пагоні проводиться косий зріз.
  2. Отводок підрізають у вигляді язичка, який робиться шляхом розрізу вглиб підщепи на 3 см.
  3. Прищепа заганяють углиб язичкового зрізу підщепи.
  4. Замазати місця стиків, садовим варом.
  5. Скріпити місце суміщення ізоляційною стрічкою.
  6. Далі підрізаємо коріння, залишаючи 15 см довжини.

Тепер необхідно подбати про правильному зберіганні щеплень до висадки в грунт, для чого буде потрібно дерев'яний ящик, поліетилен і тирсу. Дно і стінки ящика, вистилають поліетиленовою плівкою, в якій проробляють невеликі отвори, для вентиляції. Насипають шар тирси в 2-3 см, на який укладають щеплення. Шарів в ящику, може бути багато, потрібно тільки стежити за тим, щоб тирса щільно облягали рослини, а також збільшити розмір їх останнього шару в 5-6 см.

По завершенні укладання, ємність необхідно накрити поліетиленом, щоб створити вологі умови. Температура всередині приміщення, в якому будуть зберігати рослинний матеріал має бути до + 25 ° С. Після 10 днів, ящики винести в підвал, до самої висадки в грунт.

Поради досвідчених садівників

Щоб не допустити помилок при здійсненні процесу щеплення, а також знати деякі хитрощі процедури, можна скористатися порадами досвідчених садівників:

  1. Якщо рослина, яку можна використовувати в якості підщепи росте далеко від ділянки, то його не можна відразу використовувати для щеплення. Необхідно пересадити культуру в свій сад і дати можливість вкоренитися в перебігу 1-2 років.
  2. Щоб виростити карликове дерево груші, можна здійснити щепу на іргу або кизил.
  3. Для процедури щеплення краще використовувати молоді культури, які будуть швидше приростати один до одного в місцях зрізу ..
  4. Не можна постійно використовувати в якості прищепного матеріалу живці груш зі свого саду, такі маніпуляції приведуть до поступового виродження різновиди і спаду її врожайності, тому необхідно змінювати щепу.
  5. Потрібно прищеплювати рослини, які мають однаковий термін дозрівання плодів. Якщо на ранній сорт прищепити пізній, то на момент початку підготовки до зими культура буде плодоносити і є ризик втратити врожай через морози.