Як швидко ощипать гусака в домашніх умовах способи, відео, фото

Як легко і швидко ощипать гусака в домашніх умовах?

Гусяче перо здавна є прекрасним наповнювачем для подушок і ковдр, а також матеріалом для створення різних декоративних елементів. Вироби з нього легкі, теплі, стійкі до вологи. Тому правильний збір пір'я – одна з найважливіших задач фермера.

Підготовка до общипування

Від правильної підготовки залежить результат общіпування гусака. Тому, приступаючи до процедури, дотримуйтесь наступних правил:

  1. Приблизно половину доби напередодні забою птаха необхідно тримати в чистому затемненому приміщенні, щоб оперення було чистим.
  2. Якщо ваша ферма знаходиться поблизу водойми, то за день до забою можна пустити гусей поплавати.
  3. За добу до підготовчих заходів птицю отпаивают слабким соляним розчином для прочищення кишечника.
  4. Гусей не годують за 12 годин до забою, а коли залишається близько 4 годин, то припиняють і поїти.
  5. Після забою, крові дають стекти з тушки. Це полегшує роботу з пером і додає м'ясу «продажний» вид.

Коли кров повністю скла (2-3 хв.), Птицю обскубують різними методами, в тому числі і за допомогою попереднього отримання опіків.

Методи общіпування гусака в домашніх умовах

Общипування тушки здійснюється за певною схемою:

  1. Спочатку знімають великі пір'я з хвоста і крил.
  2. Потім черга слід за дрібними на спині, череві, плечах і лапах.
  3. Залишки пуху обпалюють.
  4. Потім зібраний матеріал сортують за розмірами відповідно до призначення, наприклад, грудні і шийні пір'я невеликого розміру підійдуть для наповнення подушок.

Методики общіпування існують різні, розглянемо основні з них.

Для ручного добування пір'я досить мати прості пристосування під рукою і трохи вправності.

сухим способом

Цей спосіб відмінно підходить тим, хто вирішив ощипать птицю відразу.

  • Плюси сухого способу:
  • швидкість виконання;
  • немає необхідності в додаткових пристроях;
  • немає ніяких додаткових витрат.
  • Мінуси сухого способу:
  • необхідність все робити швидко, відразу після забою;
  • неможливість подальшого використання пір'я (на них залишаються жирові волокна).

Сам метод виглядає наступним чином:

  1. Для зручності маніпуляцій з тушкою, їй пов'язують крила і лапи, розміщують її на столі.
  2. Спочатку знімаються великі пір'я, потім – пух.
  3. Общипування проводиться по зростанню оперення.
  4. Гузку общипують останньої.
  5. Завершальною стадією є обпалення і патрання.

Відео: як ощипать гусака сухим способом

холодним способом

  • Плюси холодного способу:
  • холодильна камера – це все додаткове обладнання;
  • швидке виконання;
  • шкірка залишається цілою.
  • Мінуси холодного способу:
  • потрібна підготовка тушки (гусак витримується в холоді не менше 3 годин);
  • витрати на електрику;
  • перо і раніше непридатне для подальшого використання.

Техніка виконання:

  1. Тушка охолоджується близько 4 годин. Часовий відрізок регулюється відповідно до потужності холодильника, головне, щоб птах була холодною.
  2. Потім общипують перо у напрямку росту.
  3. Ощіпанную птицю обпалюють і патрають.

техніка опіку

  • Плюси техніки опіку:
  • пір'я легко виймаються;
  • таз і чайник, необхідні для цього методу, є у всіх;
  • цей спосіб – найбільш швидкий.
  • Мінуси техніки опіку:
  • є витрата води і електрики;
  • незручно обскубувати гарячу тушку;
  • перо намокає і його неможливо більше використовувати.
  1. Воду нагрівають до 80 ° С.
  2. Птиці підв'язують ноги і крила.
  3. Тушку опускають на кілька секунд у гарячу воду, стежачи, щоб все оперення рівномірно обшпарити.
  4. Витягнувши гусака з води, його відразу ж общипують, поки не пройшов ефект від гарячої води.
  5. Натиснувши на черевну порожнину, вивільняють гузку і общипують її.
  6. Останній етап – обпалення і розбирання.

Відео: як ощипать гусака

механічним способом

Даний спосіб має славу легкого і доступного, а також такого, при якому зберігається придатність цінного матеріалу для подальшого використання. Для його здійснення потрібна праска з функцією відпарювання, невеликий насос, ємність, відріз тканини і шнур.

  • Плюси механічного способу:
  • пір'я НЕ перетворюються на сміття, а залишаються цінним продуктом;
  • це найдоступніший спосіб в домашніх умовах;
  • зусилля при общипування мінімальні.
  • Мінуси механічного способу:
  • необхідність додаткового інвентарю;
  • витрати на електрику;
  • тривалість самої процедури.

Розглянемо цю методику поетапно:

  1. Трубка насоса акуратно вводиться під шкіру на шиї птиці.
  2. Шию затискають і починають обережно накачувати тушку повітрям, поки крила не почнуть ставати «сторчма». Важливо не перестаратися, щоб не лопнула шкіра.
  3. Насос прибирають, замотуючи шию, щоб зберегти повітря всередині птиці.
  4. У прохолодній воді змочується шматок тканини і прикладається до місця передбачуваного общіпування.
  5. Далі тканину пропарюють праскою (можна і просто пропрасувати, хоча відпарювання ефективніше).
  6. Потім підготовлену ділянку легко Обскубують від пір'я і пуху.

Відомий ще один механічний спосіб. Він буде корисний тим, хто забиває одночасно велику кількість птахів і ощипать всіх потрібно за максимально короткий термін і легко. В цьому випадку допоможе електродриль зі спеціальним наконечником для обскубування (продається в магазинах). При належному навику на обробку однієї тушки буде потрібно не більше 3-5 хвилин.

Відео: як ощипать гусака електродрилем

Подальші дії обробки тушки

Після процесу общіпування тушка гусака піддається обпалення. Ніякого особливого обладнання для цього не потрібно, підійде те, що є під рукою: плита газова, пальник або паяльник. Деякі ентузіасти можуть обпалювати над багаттям, але це ризикована справа, адже шкіра може сильно закоптитися і зморщитися, втративши товарний вигляд.

Перш ніж приступити до роботи, бажано витерти шкіру гусака насухо, оскільки волога впливає на появу кіптяви. Додатковим заходом може служити натирання шкіри борошном або висівками, щоб прибрати запах гару.

В процесі обпалення шкіру злегка натягують, обробляючи поступово кожну ділянку. Це запобігає появі складок і зморшок. Особливу увагу потрібно приділяти западин під крилами і ногами.

Завершальний етап маніпуляцій – оброблення тушки:

  1. Переконайтеся, що шкіра чиста і позбавлена ​​пуху. Якщо трапляються самотні пір'я, скористайтеся пінцетом.
  2. Крила відріжте по ліктьовий згин, лапи видаліть до суглоба.
  3. Розріжте черево від клоаки до кіля, не пошкодивши кишечник.
  4. Перш за все видаляють жовчний міхур і кишки. Ці органи відразу викидають, вони нікуди не годяться.
  5. Печінка, мускульний шлунок і серце годяться як собі в їжу, так і для продажу. Решта органи найчастіше використовують для приготування корму для тварин і птахів.
  6. Не забудьте видалити так звану «гогочущего» трубку (нижню гортань).
  7. Промийте тушу під проточною водою.
  8. Залиште оброблену птицю на кілька годин в спокої. Після закінчення цього часу її можна буде приготувати або заморозити.

Відео: оброблення тушки гусака

Як збирати пір'я з живого гусака?

Збір пера і пуху з живих пернатих можна поєднати з природним процесом їх линьки, який припадає на середину літа – кінець червня або початок липня, по завершенню кладки яєць. У гусей наростає нове оперення, а старе буде легко видалити таким чином:

  1. Зв'яжіть птиці ноги і розмістіть його у себе на колінах.
  2. Общипування починайте з грудей, великим і вказівним пальцями захоплюючи пір'я.
  3. Робіть процедуру акуратно і правильно, вибираючи виключно старі пір'я.
  4. Не оголювалися шкіру повністю і не вищипуйте відразу все тіло птаха, адже вона позбудеться природного захисту і буде відчувати біль.
  5. Крила, шию, хвіст і інші частини живої птиці не можна обскубувати. Тільки груди і спину.
  6. Якщо в процесі проведення маніпуляцій на шкірі виступила кров, негайно припиніть. Процес общіпування безболісний, він не повинен завдавати дискомфорт птиці.
  7. Більш теплі регіони країни можуть дозволити собі обскубувати птаха двічі на рік. Іноді, якщо є така необхідність, линьку викликають штучно, але не рекомендується захоплюватися цим – птах буде відчувати себе погано.

Відео: як збирати пір'я з живого гусака

Як можна застосовувати пір'я?

Найчастіше перо гусака застосовується в легкій промисловості. Його додають в якості утеплювача в речі, їм набивають подушки і ковдри. Зазвичай на ці вироби використовують перо і пух з грудки і спини, ті самі, які можна зібрати і з живої птиці.

Також є й інші способи застосування цього матеріалу, наприклад:

  1. Перо для чорнила. Така річ може застосовуватися для створення інтер'єру, для стилізації, для костюмованих вечірок і кіно. Технологія проста: виберіть найдовше і красиве перо (наприклад, з крила), обріжте частина борідки і варіть 10 хвилин в лужному розчині. Потім перо необхідно висушити, заточити кінчик і надіти на нього пише елемент.
  2. Поплавок. Проста, дешева і зручна снасть, знайома багатьом. Ефективна при лові дрібної рибки, коли необхідна висока чутливість поплавка. Обережно приберіть з довгого пера зайвий пух за допомогою леза і дрібної наждачного паперу. Закріпіть в нижній частині дві ніпельних гумки, а верхню пофарбуйте водостійкою червоною фарбою.
  3. Волан для гри в бадмінтон. Літає краще, ніж пластиковий. Для саморобного волана потрібні п'ять-шість ягід вишень і близько 12 пір'я середньої довжини. Їх шліфують наждачним папером, а потім встромляють в ягоди. Конструкцію висушують на сонці до повного висихання ягід. Потім все збирають разом і зав'язують ягоди в невеликий мішечок з тканини.
  4. Пух дуже цінується за свою легкість і теплоізоляційні якості, тому його добре застосовувати в якості наповнювача теплих курток і пальто.

Ощипать гусей зовсім не становить труднощі, важливо лише визначитися, для чого вам це потрібно. Якщо перо вам не буде потрібно надалі, то безліч простих і доступних методів до ваших послуг. Якщо все-таки ви плануєте його використовувати, то доведеться трохи «повозитися». Незважаючи на трудомісткість механічних способів, результат того вартий.