Як солити огірки, щоб вони не вибухали і не каламутніли корисні поради, відео

Як правильно солити огірки, щоб банки не вибухали

У банках з огірками найчастіше зриває кришки з-за невиконання гігієнічних вимог, що стосуються обробки тари та сировини. Як уникнути цієї проблеми і зберегти заготовки, читайте нижче.

Що потрібно зробити, щоб банки не вибухали

Щоб продукція не вибухала, соління огірків має проходити за спеціальною технологією. Процес передбачає ретельну підготовку самих овочів і кухонного начиння, яка буде задіяна. При попаданні мікробів в ємність при реакції з маринадом починає відбуватися процес бродіння. В результаті цього процесу в банку накопичується вуглекислий газ, що власне і стає причиною зривання кришок.

замочування

Перше правило, яке допоможе зберегти солоні огірки – правильна підготовка сировини. Перед тим як посолити огірки, їх потрібно замочити в холодній воді на 2-5 годин, в залежності від їх структури. Якщо огірки використовуються не відразу після збору, то в їх складі вже знаходиться не 90% води, а менше.

Завдання кулінара відновити дефіцит води, інакше сировина відновить його самостійно, будучи в банку. Після вбирання маринаду, місце в банку звільниться і почнеться молочнокисле бродіння. Як результат виділення вуглекислого газу і вибух.

Крім відновлення вологи, замочування необхідно для знешкодження отруйних сполук, якими обробляються культури в процесі вегетації з метою захисту від хвороб і шкідників. Під час замочування шкідливі частинки залишаються у воді.

Ретельна промивка овочів

Перед використанням зелень потрібно перебрати, сполоснути в тазу, кілька разів, змінивши воду. Неізмельчённие спеції потрібно обдати окропом. Уся сировина перед використанням потрібно просушити.

Стерилізація банок і кришок

Тару для консервації потрібно відмити і простерилізувати. Для цього її слід змочити водою і додати в кожну по 1 ч. Л. соди. Ретельно пройдіть дно і верхню частину шийки. На цьому ж етапі проведіть огляд горлечок. Вони повинні бути ідеально рівними, без сколів і тріщин. Потім промийте під проточною водою і поставте на стерилізатор.

Як стерилізатора зручно використовувати чайник. Його на третину заповнюють водою і, знявши кришку, встановлюють банку догори дном. Час стерилізації – 3-5 хвилин. Кришки досить потримати над парою півхвилини.

Не варто забувати про обробку посуду, яка буде використовуватися в процесі приготування:

  • каструля;
  • ложка;
  • ополоник.

Всю кухонне начиння також потрібно вимити з содою.

герметична закупорювання

Банки повинні бути щільно закупорені, щоб захистити соління від проникнення повітря. Якщо під час закачування кришка деформувалася, її потрібно замінити.

Маринаду в банки потрібно наливати під зав'язку, щоб не залишати місця повітрю. Відразу ж після заповнення банок рідиною, їх закупорюють кришками.

Після цього банки протирають і перевіряють наскільки щільно закручена кришка, якщо вона прокручується потрібно зробити ще кілька оборотів ключем. Якщо все нормально, то банку ставлять догори дном і загортають пледом.

охолодження

Після закупорки банки витримують в перевернутому положенні, укутаними в плед до повного охолодження і тільки потім відправляють їх в прохолодне місце. Продукція залишається гарячою ще 24-48 годин. Це дозволяє продовжити процес стерилізації і поліпшити збереженість консервації.

Рецепти засолювання огірків на зиму, щоб не вибухали в банках

Щоб уникнути зриву, в рецепті обов'язково повинен бути присутнім консервант:

  • оцет столовий, винний, фруктовий;
  • лимонна кислота;
  • таблетки аспірину.

Огірки самі по собі позбавлені кислоти, тому схильні до псування більше, ніж інші продукти. Чим більше буде додано консерванту, тим довший термін зберігання. Оптимальне дозування оцту – 2 ст. л. на 1 л води.Лимонну кислоту розводять у воді перед додаванням в продукцію.

Щоб отримати розчин еквівалентний 100 мл 9% оцту на 100 мл води слід додати 20 г кислоти. Що стосується використання аспірину, то не варто забувати, що це лікарський препарат і робити його основним консервантом не потрібно.

класичний рецепт

Традиційний рецепт передбачає використання наступних інгредієнтів:

по 2 ст. л. на кожну літрову банку

  1. Продукцію заздалегідь миють, сушать, по необхідності подрібнюють.
  2. На дно банок поміщаються спеції і зелень.
  3. Після цього щільно викладаються огірки.
  4. Далі в каструлю наливають воду і розчиняють в ній сіль з цукром.
  5. Рідина прокіпячівают 10 хвилин.
  6. У банки додають оцет, а потім заливають маринад.
  7. У каструлю укладається рушник і встановлюються ємності, прикриті кришками.
  8. Потім додається вода, щоб тара покрилася на третину.
  9. Після закипання рідини, стерилізація ведеться протягом 8 хвилин для літрової тари і 5 хвилин для півлітрової.
  10. Після цього ємності вилучають з каструлі і закупорюють кришками.

Відео: класичний рецепт засолювання огірків

З таблетками

  1. У ємності розміщують спеції і зелень з часником і коренем хріну.
  2. Потім подрібнюють таблетки в порошок і додають до вмісту тари.
  3. Після цього, викладаються зеленці.
  4. Розсіл вариться з води і солі.
  5. Рідина кип'ятять 5 хвилин, а потім заливають в ємності і закупорюють їх.

Особливості зберігання огірків в банках

Ідеальний варіант зберігання консервованих огірків – темний підвал з відносною вологістю повітря 60% і температурою повітря до + 10 ° С. В таких умовах консервація може зберігатися до 3 років.

Ідеально підійде засклений балкон або лоджія – головне, щоб взимку температура там не опускалася нижче -1 ° С і було прикриття від прямих сонячних променів. Після розтину ємності, термін зберігання різко знижується до 1 тижня в холодильнику і 48 годин поза холодильником.

додаткові поради

Крім вищенаведених правил, існує ще кілька нюансів, яких варто дотримуватися, щоб зберегти консервовану продукцію довше:

  1. Використовуйте звичайну натуральну сіль для консервації. При додаванні йодованої кришки почне зривати одна за одною.
  2. Щоб на поверхні маринаду не формувався цвіль, на сировину, яке знаходиться найближче до шийки, укладіть кілька кілець кореня хрону або щіпку гірчичного порошку.
  3. Солити огірки краще без кінчиків, особливо якщо вони куплені в магазині, а не вирощені власноруч. У них збираються отруйні сполуки, коли рослини обробляють інсектицидами, що може стати причиною зриву кришок.
  4. Купуйте якісні бляшані кришки. Тонкий матеріал швидко окислюється, що сприяє поширенню бактерій і провокує бродіння.