Найкорисніший сорт яблук для організму людини
Яблуко є одним з найбільш поширених фруктів на Землі. Навряд чи знайдеться людина, яка не пробував цей плід. У його користь немає сумнівів, проте часто при вживанні виникає питання: який плід вибрати – червоний чи зелений. Нижче наведено опис властивостей обох різновидів, а також зазначено, чим вони відрізняються між собою.
Хімічний склад яблук
Яблука, особливо в свіжому вигляді, рекомендується вживати практично всім і в будь-який час року. Хімічний склад плода (вітаміни, мікро- і макроелементи, органічні, ненасичені жирні кислоти, клітковина) після тривалого зберігання не змінюється. За своїм хімічним складом корисні як зелені, так і червоні сорти. Всі вони багаті великою кількістю органічних кислот (яблучної, лимонної, мурашиної), а також містять велику кількість вітамінів: А, B1, B2, B6, B9, PP, E, H, С. Саме вітамін С насичує їх «кислинкою».
Яблука також насичені мікро- і макроелементами (дані вказані з розрахунку на 100 г продукту):
- залізо – 2,2 мг;
- калій – 278,0 мг;
- кальцій – 15,0 мг;
- сірка – 5,0 мг;
- натрій – 26,0 мг;
- магній – 9,0 мг;
- мідь – 110,0 мкг;
- молібден – 6,0 мкг;
- цинк – 150 мкг;
- йод – 2,0 мкг;
- фтор – 8,0 мкг.
Таким чином, навіть 1 з'їдене в день яблуко принесе організму людини велику користь. Нижче приведена харчова та енергетична цінність плодів в залежності від кольору їх шкірки (на 100 г продукту).
- калорійність – 44,0 ккал;
- вода – 86,3 г;
- білки – 0,47 г;
- жири – 0,4 г;
- цукор – 9-10 г;
- клітковина – 2,4 г;
- вуглеводи – 7-8 м
- калорійність – 47,0-52,0 ккал;
- вуглеводи – 10,1-13,81 г;
- білки – 0,4 г;
- жири – 0,38 г;
- цукор – 9-10,39 р
властивості яблук
Розглянемо більш уважно корисні властивості даного фрукта, а також дізнаємося причини, за якими не варто його вживати.
Яблуко не даремно називають «вітамінним плодом здоров'я». Його вживають для профілактики і лікування різних хвороб.
- Отже, розглянемо, яку користь для організму приносить цей ароматний фрукт:
- Здорові кровоносні судини. Завдяки рослинним волокнам, з організму швидше виводяться надлишки жиру, рівень холестерину в крові знижується. Стінки судин зміцнюються, стають більш еластичними.
- Гарне травлення. Малоактивний спосіб життя, стресові стани, неправильне харчування, прийом медикаментів негативно впливають на травну систему. Клітковина, яка в достатній кількості є в яблуках, забезпечить регулярну активність кишечника. Рекомендується вживати в їжу при гострих, хронічних колітах, дизентерії, частих запорах, але на голодний шлунок.
- М'який сечогінний діуретик. Плоди корисні при отëках в період вагітності, водянці, жовтяниці.
- Розвантажувальні дні. Лікарі-дієтологи рекомендують ці плоди для схуднення, при серцево-судинних, ниркових захворюваннях, ожирінні, гіпертонічній хворобі.
- Природний антиоксидант. Покращує обмін речовин, володіє протираковими і омолоджують властивостями. Надає профілактичну дію при вірусних і простудних захворюваннях, а також імуностимулюючу, тонізуючу, зміцнювальний вплив.
- Нормалізує рівень гемоглобіну в крові. Завдяки достатній вмістом заліза, ці фрукти незамінні при анемії для підвищення рівня гемоглобіну.
- Профілактика подагри і ревматизму. У плодах міститься яблучна кислота, яка нейтралізує молочну, а клітковина допомагає ниркам виводити її надлишки.
- Підтримка норми цукру в крові. За рахунок низького вмісту вуглеводів, яблука рекомендується вживати в дієтичному харчуванні, щоб підтримувати в стабільному стані рівень глюкози в крові. Рекомендуються людям, що страждають на цукровий діабет.
- Свіжий сік корисно застосовувати при бронхіті, атеросклерозі, хронічних поліартритах, невралгіях.
- Незважаючи на незаперечну користь яблук, є ряд протипоказань щодо їх вживання:
- не слід зловживати яблучними дієтами, оскільки їх наслідками можуть стати коліти, гастрити, загострення виразкової хвороби, запальні процеси в жовчному міхурі;
- не рекомендується часто вживати яблучний сік: під впливом кислот підвищується ризик пошкодження зубної емалі, в результаті чого розвивається гіперчутливість, зуби починають руйнуватися;
- необхідно обмежити вживання яблук, якщо ваш організм схильний до дріжджовим інфекцій, наприклад, таким, як молочниця;
- великий вміст фруктози небезпечно для людей з підвищеним рівнем інсуліну;
- фрукти, оброблені хімікатами з метою довгострокового зберігання, можуть нашкодити здоров'ю.
Які яблука корисніше для людини: червоні або зелені
Вуглеводи, що входять до складу червоного яблука, не відбиваються на його дієтичні властивості. Червоні плоди солодкі, хрусткі, з ніжним смаком і приємним ароматом. Для тих, у кого підвищена кислотність шлункового соку, вони ідеально підходять.
Плоди зеленого забарвлення соковиті, тверді, з легкої кислотою. У цих сортах рівень вуглеводів знижений, а концентрація фитонутриентов висока, тому вони менш калорійні і корисніші. Зміст достатньої кількості заліза і цукру забезпечує їх перевага над червоними сортами. Крім цього, до складу зеленого яблука не входить пігмент, що відповідає за червоний колір, тому одне з достоїнств плодів зеленого кольору – гіпоалергенність, особливо це стосується дітей Глікемічний індекс у них нижчий, порівняно з червоними. Це означає, що діабетикам бажано вживати яблука саме зеленого кольору. Таким чином, можна зробити висновок, що зелені яблука корисніше, ніж червоні.
Кращі і найкорисніші сорти яблунь
Залежно від сезону плодоношення, яблуні можна розділити на 3 групи: літні, осінні і зимові. Нижче наведено опис деяких сортів яблунь, які відрізняються кращими характеристиками.
До одним з кращих літніх сортів відносять такі:
- Ромус-1. Виведений в Румунії. Дозріває в другій половині липня. Абсолютно стійкий до парші. Дерево середньоросле, зимостійкість середня. Бажано вирощувати в південних регіонах. Плодоносить на п'ятий рік після посадки. Плоди зеленого забарвлення з червонуватим смугастим рум'янцем. М'якоть соковита, розсипчаста, приємна на смак. Вага одного плоду – 130-140 г.
- Орловський піонер. Виведений в Росії. Дерева середньорослі, зимостійкі. Яблука плоско, дуже ошатні. Приблизно за 2 тижні до дозрівання плоди, добре освітлені сонцем, стають рожевими. Дозрівають в серпні, смакові якості високі. Урожайність підвищена. Вага одного плоду – 120-140 г.
До кращих осіннім сортам відносять такі:
- Прима. Родом з США. Дерева сильнорослі, здатні приносити урожай вже на третій рік росту. Стійкі до борошнистої роси і парші. Середня зимостійкість. Плоди жовтого кольору з червоним рум'янцем на більшій поверхні фрукта. Дозрівання доводиться на кінець серпня. Плоди мають високі смакові якості. Вага одного яблука – 150-180 г.
- Пріам. Дерева середньорослі, з середньо кроною. Сорт зимостійкий, має хороший імунітет. Плодоносить на третій рік. Плоди важать 100-120 г, довгасто-конічні, жовто-зелені, з легким рум'янцем по всьому яблуку. Мають хороші смакові якості. Дозрівають в першій половині вересня, в прохолодному місці зберігаються до 5 місяців.
До одним з кращих зимових сортів можна віднести такі:
- Глостер. Німецький сорт пізньозимовий терміну дозрівання. Плоди великих розмірів, мають середню вагу 160 г. Набувають конічної форми, світло-жовті, з дуже яскравим малиново-червоним рум'янцем. Мають гарні смакові якості, зберігаються до 4-5 місяців. Урожайність досить висока, зимостійкість середня. Висока стійкість до борошнистої роси і парші.
- Джонатан. Дерева з ажурною кроною.Плоди середньої величини, досягають ваги в 110 г. При великих урожаїв дрібнішають. Смак у плодів солодкий, з кислинкою і мускатним ароматом. Дерево вступає в плодоношення на четвертий рік після посадки. Середня зимостійкість. Цей сорт не рекомендується для вживання алергікам.
Вивчивши хімічний склад яблук і їх властивості, ми визначили, в чому полягають відмінності між плодами зеленого і червоного кольору. Як з'ясувалося, зелені плоди більш корисні, ніж червоні, але, в будь-якому випадку, вибір за вами.