Осінні гриби види їстівних лісових, зростаючих восени, відмінні риси помилкових опеньків

Які осінні гриби збирають у вересні, жовтні і після заморозків

Осінь – прекрасна пора для прогулянок по лісі. Відсутність нав'язливих комах, які сильно докучають людині в літні місяці, природне буйство фарб, свіже повітря, роблять перебування в осінньому лісі особливо приємним. Але не тільки чистим повітрям і яскравими фарбами може здивувати осінній ліс, в цю пору настає найкращий час для тихого полювання за найрізноманітнішими грибами. Так які ж гриби можна збирати восени?

Тихе полювання в вересні

Вересня без перебільшення можна назвати самим грибним місяцем в році. У вересні ще досить тепло, тому продовжують активно зростати літні види грибів:

  • білі;
  • маслюки;
  • підосичники;
  • підберезники та інші.

Але разом з тим починають з'являтися перші гриби, характерні тільки для осіннього пори року:

Восени, як і влітку, найбажаніший трофей грибника – це білий гриб. Боровик дуже універсальний в кулінарному відношенні, його можна:

Боровик прекрасно може зберігатися протягом декількох місяців в замороженому вигляді. Кількість білка, що входить до складу білого гриба, можна порівняти з кількістю білка, Яке міститься в м'ясі. Знайти боровик найчастіше вдається в лісах змішаного типу.

Що стосується маслюків, то так само, як і в серпні, вересневі маслюки продовжують радувати грибників своїм достатком. Маслюк являє собою невеликий гриб жовтого кольору, що росте переважно в соснових борах і на лісових галявинах. Гурмани особливо цінують їх в солоному вигляді.

красноголовець – благородний гриб, Який можна порівняти за своїми смаковими і поживними властивостями з боровиком. Відрізняється яскраво-червоним капелюхом, завдяки якій добре помітний на тлі лісової трави. Залежно від виду може рости як в хвойних, так і в листяних лісах. Суп, зварений з підосичники, без перебільшення можна назвати дивно смачним блюдом.

Підберезник влітку частіше зустрічається в березових гаях. У вересні любителями грибного полювання дуже цінуються підберезники, що ростуть на болотах. Вони мають темно-коричневу, іноді зовсім чорну капелюшок, за що отримали назву «черноголовікі». Цей вид підберезники відрізняється невеликими розмірами, щільною структурою і практично ніколи не буває червивим.

Восени середньодобова температура значно нижче річної, завдяки чому червиві гриби трапляються набагато рідше.

Які гриби ростуть в жовтні

У жовтні типові літні види грибів починають потроху здавати свої позиції. Якщо на початку місяця ще можна досить успішно збирати боровики, Підосичники і підберезники, то до кінця жовтня цих представників грибного сімейства все рідше вдається бачити в кошиках грибників. Коли в нічні години температура не перевищує 5 ° C, а вдень стовпчик термометра не піднімається вище 10 ° C, настає час активного росту осінніх грибів.

Жовтень – найкращий час збору осінніх опеньків. Існує кілька різновидів цих грибів:

  • конопляні;
  • ТОЛСТОНОГОВ;
  • лугові;
  • жовто-червоні;
  • луковіцеобразние;
  • темні.

Всі ці види дуже схожі один на одного тим, що ростуть великими колоніями на пеньках і повалених або ослаблених деревах, за винятком лугових опеньків, які можуть рости прямо на землі. Для дерева опеньки є паразитами, оскільки споживають його життєві ресурси і не дають дереву нормально розвиватися. Дуже часто трапляються випадки, коли грибник, прийшовши до лісу, знаходить пень, повністю порослий опеньками, і за п'ять хвилин набирає повний кошик.

Маленькі опеньки з круглими капелюшками можна зрізати разом з ніжками, якщо капелюшки у опеньків розкрилися, то ніжки, як правило, не беруть, оскільки вони перестають володіти харчовою цінністю і погано засвоюються організмом.

Лисички – ці гриби називаються так через колірної схожості з відомим лісовим звіром.Ростуть лисички групами, по краю лісу, уникаючи сильно затінених місць. Лисичка являє собою невеликий грибок, з діаметром капелюшка близько 5 сантиметрів і короткою ніжкою. Дуже смачні в смаженому вигляді.

лисички також використовуються в медицині. З них роблять витяжку, яка, за твердженнями медичних фахівців, запобігає розвитку онкологічних захворювань.

Грузді – їстівні гриби, що ростуть великими сім'ями на лісових галявинах. Як правило, зустрічаються поруч з березами. Існує чотири види груздів:

Груздь має увігнуту капелюшок розміром від 10 до 20 сантиметрів, яка відрізняється кошлатими краями і може бути покрита слизом. У кулінарії використовується виключно в солоному вигляді.

Рижики примітні оранжево-червоним кольором капелюшка і яскраво вираженим смолистим ароматом. Розмір капелюшки рижію іноді досягає 18 сантиметрів, а довжина ніжки 8 сантиметрів. Росте групами в змішаних лісах. Завдяки високим смаковим якостям рижики що не піддаються термічній обробці і вживаються в свіжому або солоному вигляді.

Якщо осінь тепла, жовтневі гриби можуть продовжувати рости до останніх чисел листопада.

Пізні осінні їстівні гриби

Багатьох грибників цікавить питання про те, чи ростуть гриби після заморозків і де слід їх шукати, коли температура опускається нижче нульової позначки. Існує кілька видів грибів, які продовжують рости з настанням холодів, до них відносяться:

Глива – непоказний грибок сіро-коричневого кольору, який недосвідчені грибники часто приймають за поганку. Глива прекрасно почуває себе при мінусових температурах і припиняє своє зростання лише з настанням серйозних грудневих холодів. Основним живильною речовиною для гливи є целюлоза, тому її часто можна зустріти на гнилих пеньках і трухлявих деревах. Як і опеньки, гливи ростуть великими зрощеними сім'ями. З кулінарної точки зору добре зарекомендувала себе в смаженому і маринованому вигляді.

Зеленушка – типовий представник пізніх осінніх грибів. Таку назву отримала за зелений колір свого тіла. Основними місцями зростання зеленушки є змішані ліси. Найчастіше росте групами, хоча іноді зустрічаються поодинокі екземпляри. Припиняє активне зростання тільки тоді, коли лісову землю покриє щільний шар снігу.

Рядовка фіолетова – середнього розміру гриб, зростаючий як в листяних, так і в змішаних лісах. Від інших грибів відрізняється яскраво-фіолетовим кольором капелюшка, яка в міру зростання стає світлішою. Вживання рядовками фіолетовою в сирому вигляді може бути вкрай небезпечно для людини, оскільки до її складу входять отруйні речовини. Однак після термічної обробки небезпечні речовини нейтралізуються, І рядовки можна без побоювання вживати в їжу.

Зимовий опеньок – так само, як літні та осінні опеньки, росте на старих пеньках і підгнилих деревах. Головними відмінностями зимового опенька від своїх побратимів, що ростуть в більш теплу пору року, є:

  • менший розмір;
  • оксамитова ніжка з відсутністю кільця;
  • темніший колір.

Відзначалися випадки, коли опеньки продовжували плодоносити в січні і лютому, під час зимових відлиг.

Основною проблемою для малодосвідчених грибників є те, що при зборі опеньків досить часто можна зіткнутися з помилковими грибами, які зовні дуже схожі на справжні, але при цьому абсолютно неїстівні. Тому кожен грибник неодмінно повинен знати, чим їстівні опеньки відрізняються від помилкових.

Відмінність помилкових опеньків від справжніх

Справа в тому, що несправжні опеньки так само, як і справжні, ростуть великими сім'ями на деревах, у вологих місцях, тому цілком можлива ситуація, коли з одного дерева ви збираєте їстівні гриби, а на сусідньому ростуть їх отруйні двійники.З цього випливає, що ніколи не варто поспішати збирати гриби в кошик, необхідно ретельно оглянути кожну окремо зростаючу групу, і тільки після того як ви переконаєтеся в достовірності опеньків, можна починати їх збір.

Існує ряд ознак, за якими можна розпізнати помилкові опеньки:

  • У їстівних особин капелюшок шорстка, покрита темними точками, у помилкових – абсолютно гладка.
  • Справжні представники мають під капелюхом білу плівку, у двійників вона відсутня.
  • На відміну від справжніх опеньків, аромат неїстівних видів вкрай неприємний.
  • Колір капелюшка отруйних особин відрізняється більш яскравими тонами.
  • Пластинки у неїстівних грибів мають зелений або жовтий колір, у їстівних – бежевий.

Знання цих відмінностей допоможе вам завжди збирати тільки їстівні опеньки і вбереже вас і ваших близьких від отруєнь.

Тихе полювання в осінньому лісі піднімає настрій і зміцнює здоров'я, а прекрасним доповненням до гарного настрою стануть смачні страви з осінніх грибів.