Чорниця, корисні властивості і протипоказання до застосування

Чорниця – ягода, корисні властивості якої на вагу золота

Склад і властивості

Чорно-сині плоди з червонувато-фіолетовою м'якоттю покриті сизим нальотом, на смак кисло-солодкі, дуже смачні, м'ясисті. Усередині розташовані дрібні численні насіння. Чорниця складається на 86,5% з води, 8,6% займають цукру, на білок доводиться 1,1%, ще 2,2% – це харчові волокна (клітковина), 1,6% органічних кислот. Причому останні представлені набором лимонної, яблучної, щавлевої, бензойної, хінної кислот.

У чорниці найбільше міститься вітаміну C – приблизно 10 мг на 100 г продукту. Вітаміну Е (токоферолу), відомого антиоксиданту, в ягодах близько 1,4 мг. Також в складі присутні тіамін, рибофлавін, каротин, нікотинова кислота і макроелементи: кальцій (16 мг), калій (51 мг), фосфор (13 мг), магній, натрій, залізо (по 6 мг). Присутні такі біологічні речовини як глікозиди, антоціани, які зменшують проникність кровоносних судин, роблять капіляри менш крихкими.

Чим корисна чорниця? Своїми антибактеріальними, сосудоукрепляющее, протианемічну властивостями, а також здатністю оздоровлювати кишечник. Завдяки унікальним сполученням в своєму складі, вона зміцнює імунітет, уповільнює процес старіння, нормалізує обмінні процеси, позитивно впливає на зір.

Користь чорниці для організму

Не забувайте, що чорниця потужний алерген, тому їсти її потрібно починати невеликими порціями.

Насамперед, чорниця – дієтичний низькокалорійний продукт. У 100-грамової денний порції міститься всього 44 Кал. Цілющі властивості ягоди давно і вміло використовують у народній медицині, рекомендуючи приймати її в свіжому, замороженому, в'ялена або сушеному вигляді. Регулярне вживання чорниці є прекрасною профілактикою освіти недоброякісних пухлин (раку): позитивний вплив відбувається на клітинному рівні.

Існує думка, що ягода загострює зір, але це не зовсім так. Вона прискорює оновлення і кровопостачання сітківки, знімає втому, роздратування, запалення очей при роботі в умовах штучного, поганого освітлення і за комп'ютером. Для цього рекомендують регулярно вживати по 100 гр продукту не більше трьох разів на день. Корисні властивості замороженої чорниці повністю зберігаються, тому її можна їсти цілий рік.

Свіжі і сушені ягоди підвищують життєвий тонус, покращують травлення, налагоджують обмін речовин, кислотність шлункового соку, знижують цукор в крові. Можна також вживати листя чорниці при цукровому діабеті, використовуючи відвари і настої з них.

Рецепт відвару з листя:

  • 50 гр листя (свіжих) залийте літром окропу;
  • кип'ятіть близько 20 хв .;
  • процідіть і пийте в день три рази по 50 мл при колітах, гастритах, цукровому діабеті, маткових кровотечах.

Рецепт настою:

  • 15 гр листя (сухих) залийте окропом 400 мл, протягом 1 ч. Наполягайте;
  • процідіть і пийте в день три рази по 100 мл при діабеті, каменях у нирках, гастритах Можна обмивати виразки, рани, робити примочки.

Кисіль з чорниці корисний при шлункових, кишкових захворюваннях, так як застережливо діє на бродильні, гнильні процеси і має дезінфікуючу дію. Чай з ягід і листя п'ють при кашлі, застуді, ангінах, головного болю. Крім того, чорниця – чудовий косметичний засіб з приголомшливим зволожуючим ефектом.

Позитивна дія відвару, настою ягід спостерігається при проносах, енурезі, сечокам'яної хвороби, в тому числі подагрі, ревматизмі.

Рецепт відвару з ягід:

  • сушені плоди (20 гр) залийте окропом (250 мл), кип'ятіть 20 хв .;
  • проціджений відвар пийте перед їжею не менше трьох разів на день.

Рецепт настою ягід № 1:

  • сушені плоди (20 гр) залийте прохолодною водою (200 мл);
  • наполягайте 8 ч., вживайте протягом дня.

Рецепт настою ягід № 2:

  • сушені плоди (ст. ложку) залийте окропом (250 мл), 5 хв. прокип'ятіть;
  • наполягайте і пийте перед сном при запаленні нирок, енурез.

При опіках, шкірних захворюваннях, екземі робіть компреси, примочки з варених остудженому ягід. А ще дуже корисна свіжа чорниця при вагітності. Вона допоможе очистити організм від токсинів, підніме гемоглобін, врятує від простудних захворювань і збереже судини еластичними.

Протипоказання до вживання

Чорниця, корисні властивості і протипоказання якої далеко не співмірні, все-таки має деякі обмеження до вживання. Її присутність в раціоні людей, які страждають оксілатуріей (виділення щавлевої кислоти з сечею), вкрай небажано в будь-якому вигляді. Також з обережністю її потрібно їсти при порушенні функцій дванадцятипалої кишки.

При запорах, млявою перистальтики кишечника вживати чорницю можна тільки лише після консультації з медичним фахівцем. Педіатри не радять давати ягоди дітям до трьох років з цієї ж причини. Протипоказана вона і при алергії, індивідуальної непереносимості, хворобах щитовидної залози. Люди з зниженим згортанням крові повинні обмежити себе в прийомі свіжих ягід.