Як посадити диню у відкритий грунт посів насінням і догляд, грунт і полив

Посадка дині у відкритий грунт

Диня – теплолюбна культура, яка відноситься до сімейства гарбузових. Країною походження дині вважається Середня та Центральна Азія. Плід має круглу або витягнуту циліндричну форму, а його забарвлення може бути різних відтінків: білого, жовтого, зеленого, коричневого з зеленими смугами.

Посадка і догляд у відкритому грунті

Вибираючи насіння дині, варто врахувати, що існує безліч гібридів і сортів, які відрізняються стійкістю до температурних перепадів, швидким дозріванням врожаю і коротким періодом вегетації. Прилавки магазинів буквально ломляться від вибору сортів з такими даними. Досягти високої і якісної врожайності можна тільки при вирощуванні з дотриманням рекомендацій агротехніки вирощування.

Посадка дині у відкритий грунт

Селекціонери не радять вирощувати середньоазіатські сорти дині в Підмосков'ї, клімат середньої смуги спровокує ослаблення кущів і бідне цвітіння. Отримати хорошу врожайність можна тільки за умови аномальної спеки влітку. Якщо постало питання, як садити диню і який вид вибрати, серед кращих сортів, придатних для середньої смуги Росії, виділяються:

  • Попелюшка;
  • Ожен;
  • Галілей;
  • колгоспниця;
  • сорту Ірокез і Айкідо.

Вони стійкі до борошнистої роси та фузаріозу, мають високий рівень цукру (близько 8-12%), а їх плоди швидко дозрівають. Маса одного фрукта може досягати 12 кг.

важливо: Для отримання смачного і соковитого врожаю насіння дині в районах середньої смуги повинні висаджуватися в умовах, які підходять для її зростання.

Диню прийнято відносити до південних рослинам, вона здатна витримувати температуру ґрунту до 63 ° С. А максимально допустима температура повітря може досягати 43 ° С.

Різкі температурні перепади часто уповільнюють зростання баштанної культури, а зниження температури до + 10 ° припиняє вегетаційний процес. Не виключається загибель рослини при зниженні температури повітря до -1 °. Оптимальною для активного зростання дині є температура від +30 до + 40 ° С.

Для вирощування дині необхідно вибирати грядки з достатнім природним освітленням. Якщо рослині буде не вистачати світла, це спровокує значний розрив у цвітінні тичіночних і маточкові квіток, а також зведе до мінімуму загальна кількість зав'язей. Похмура погода уповільнює фотосинтез, знижує в плодах рівень цукру і сухих речовин.

Зверніть увагу: Скупчена посадка дині у відкритий грунт також створює штучну затененность. Саме тому обов'язково дотримуватися належну густоту висаджування.

Баштанних культур світлолюбна і за умови 12-ти годинного світлового дня схильна до раннього цвітіння і дозрівання. Якщо максимальна тривалість світлового дня становить близько 8 годин, зростання рослини буде уповільнений. У динь дуже хороша коренева система, що досягає всіх шарів грунту. Навіть в люту спеку коріння зберігають вологу, за рахунок чого не дають рослині загинути. Культура віддає перевагу легким грунту і погано росте на суглинках.

Вологість повітря не впливає на зростання дині. Культура витримує посуху, але посприяти збільшенню врожайності можна за допомогою внесення добрив і своєчасного поливу. Садити дині можна на одних і тих же ділянках землі, але не більше двох років поспіль. Кращими грядками для баштанної культури вважають ті, на яких вирощували цибулю або капусту, кукурудзу на силос, озиму пшеницю або ячмінь. Якщо висаджувати рослини на одній грядці більше трьох років, це призведе до зниження врожаю і підвищить ризик появи різних захворювань.

Як садити дині у відкритий грунт насінням

Для посадки насіння у відкритий грунт необхідно використовувати добре сформований, сильний посівний матеріал, який був отриманий від врожаю дво- або трирічної давності.Грунт повинна бути попередньо оброблена добривами: компостом або мінеральними речовинами, такими як подвійний суперфосфат. Потрібно враховувати, що свіже насіння дають більше тичинок, ніж пестиков, тому зав'язей на рослинах буде мало. А старі насіння дають продуктивні батоги, з хорошою врожайністю в майбутньому.

важливо: підвищити схожість насіння можна, помістивши їх на 12 годин на розчин сірчанокислого цинку і борної кислоти. Допустимо використовувати будь-який інший стимулятор росту.

Перекопаний і удобрення грядку потрібно розмітити лунками, витримуючи відстань між ними приблизно в 75 см. Проміжок між грядками повинен становити не менше 80 см для того, щоб вони не тіснилися і не уповільнювали ріст рослин. Кожна лунка наповнюється перегноєм і поливається перед посадкою насіння. Земля повинна добре прогрітися, інакше насіння не проросте. В одну лунку потрібно садити по три-чотири насінини, рясно полити і мульчувати зверху сухою землею.

Якщо за прогнозом погоди очікується зниження температури, що в кінці квітня абсолютно нормально, грядки накриваються плівкою. У денний час доби її можна зняти, але на ніч краще накривати ділянку для збереження тепла. У процесі росту диня вимагає до себе пильної уваги. З появою перших паростків їх потрібно прорідити, залишити в кожній лунці найбільший і найсильніший. Після того, як з'явиться четвертий лист, рослина необхідно прищепити. Завдяки цій процедурі бічні паростки будуть розвиватися набагато швидше.

Як садити дині у відкритий грунт насінням

Між рядами сходів землю потрібно періодично рихлити. Робиться це обережно, оскільки є ризик зачепити і пошкодити кореневу систему. Бур'яни повинні своєчасно вилучатися, оскільки вони заважають дині розвиватися і виснажують грунт, виростаючи поруч з баштаном. Отримати ще більше хороший урожай можна за рахунок добрива селітрою, коров'яком або настоєм курячого посліду. Перша підгодівля проводиться по закінченню двох тижнів після висадки, обов'язково з вмістом азоту і калію. Кожні два-три тижні проводяться такі підгодівлі.

Як посадити диню на розсаду

Якісну розсаду дині можна отримати, висадивши насіння в спеціальні ємності або квіткові горщики, щоб в майбутньому уникнути будь-яких пошкоджень кореневої системи. У горщик діаметром 10 см висаджується по два зернятка, повноцінні саджанці ростуть 35 діб. Якщо насіння попередньо не оброблені, їх потрібно замочити на 30 хвилин в розчині фіолетового марганцю, а потім промити під струменем проточної води. Також насіння можна проростити в розчині мікроелементів протягом 24 годин.

Зверніть увагу: посів насіння проводиться в кінці квітня, як тільки розсада досягне 13-денного віку, її можна висаджувати в грунт. В цей час заморозків вже практично немає.

Паростки дині вирощуються переважно в теплицях або парниках з полікарбонату. Особливо це стосується північних районів Росії і Сибіру. Замінити їх можна підвіконням або будь-яким підходящим місцем, освітленим люмінесцентною лампою, яка встановлюється на висоті 15 сантиметрів над розсадою. Замість звичного грунту можна використовувати пухкий перегній, суміш землі з ділянки і додавати до неї 0.5 л розведеної золи. Рекомендується додати торф, якщо грунт занадто важка. Грунт пропарюють, а потім додається:

  • суперфосфат – 1 столова ложка;
  • сульфат калію – 1 чайна ложка.

Пророслі насіння висіваються в лунки глибиною 1,5 см, накриваються поліетиленовою плівкою, температура не повинна перевищувати 20 градусів. Парники і теплиці забезпечують рослини достатнім освітленням і захищають їх від шкідників і заморозків. Якщо розсада вирощується на підвіконні, її обов'язково потрібно загартовувати.

При поливі не можна допускати, щоб вода потрапляла на стебла. Щоб уникнути цього грунт навколо паростків формується конусоподібно.Поливати в помірних кількостях, якщо вода буде застоюватися, згниє прикоренева шийка. Підгодовувати розсаду потрібно не більше двох разів:

  • при першій підгодівлі використовувати пташиний послід – в пропорції 1:15 або розчинений коров'як – в співвідношенні 1:10, до суміші додати одну столову ложку суперфосфату;
  • при другій підгодівлі використовувати мінеральні добрива – КЕМІРА-універсал або Растворин.

Про те, що диня готова до висадки у відкритий грунт, буде свідчити поява чотирьох або п'яти повноцінних листків.

Коли ж і як правильно садити диню? Весняні заморозки можуть періодично повертатися аж до початку червня, тому висаджувати розсаду до цього терміну вкрай недоцільно. Для висадки потрібно підготувати гірські райони землі (10-15 см) шириною до 0,3-0,4 м. На таких грядках баштанних культур висаджується одним рядком, а при ширині ділянки в 0,3 м – в два ряди.

Грунт необхідно ретельно скопати з додаванням на кожен квадратний метр землі:

  • однієї чайної ложки сечовини;
  • однієї столової ложки суперфосфату;
  • однієї чайної ложки калію сульфату;
  • одного відра перегною або компосту.

Грядку обробити за допомогою рожевого розчину мідного купоросу або марганцевокислого калію, обов'язково дотримуватися пропорцію – на десятилітрове відро води одну столову ложку. Як тільки лунки підсохнуть, розсаду можна висаджувати на відстані приблизно 0,4-0,5 метрів. Зробити дуги над висадженими паростками і обтягнути їх прозорою плівкою. Параметри дуг в ширину і висоту повинні складати 0,7 метрів.

Як посадити диню на розсаду

Якщо температура несподівано знизиться, на верхній шар дуги накладається старий поліетилен або будь-який інший матеріал, який запобіжить замерзання і повітряне переохолодження під плівкою. З настанням теплої сонячної погоди плівка знімається для того, щоб рослини могли провітрюватися. Повністю знімати захисний шар з дуг потрібно в другій половині червня, з урахуванням погодних умов. У 20-х числах червня розпочинається активний період цвітіння і комах потрібен буде доступ для запилення зав'язі. Після того, як плівка видалена, грядки необхідно прополоти і рівномірно по всій території розподілити пагони.

Правила догляду за баштанної культурою

Полив рослини потрібно проводити один раз на сім днів, вода не повинна бути холодною. Лити під кореневу систему, але уникати потрапляння рідини на шийку кореня. Якщо стоїть спекотна погода, поливати потрібно у вечірній час доби, а якщо прохолодна – рано вранці. Рихлити ґрунт потрібно після кожного поливу, а прополку проводити аж до того, як зімкнуться головні листи культури.

Зверніть увагу: в період дозрівання врожаю полив рослин рекомендують припиняти.

Зав'язі часто утворюються на бічних пагонах. Для більш активного розгалуження головний стебло потрібно злегка прищипнуть, але тільки після того, як з'явиться шостий листочок. Перший або другий вузол бічного відгалуження, як правило, формують квіти жіночого типу.

Після того, як утворилися перші два або три плоди, все утворилися зав'язі видаляються, прищипують кожна верхівка пагонів. Поліпшити освітленість дині допоможе видалення пагонів без зав'язі. У проміжку між парою поливів робиться підживлення рослин. Зловживати азотними добривами не рекомендується, потрібно дотриматися суворої пропорції, щоб уникнути випадкової загибелі баштанних і зниження врожайності. Підгодовувати рослини можна трав'яними настоями, органічними або мінеральними речовинами.

Правила догляду за баштанної культурою

Поки у паростків не почався період цвітіння, рекомендується використовувати коров'як або аміачну селітру для підлива. З появою квіток потрібно повноцінний набір мінерального добрива. Якщо у одного плода спостерігається посилений ріст за умови, що інші дині жовтого кольору – це вважається тривожним симптомом.Це говорить про те, що культура не отримує достатньої кількості поживних речовин. Виправити ситуацію можна лише за допомогою додаткової підгодівлі, використовується гнойова жижа або сечовина. Через певний проміжок часу можна використовувати легкий розчин марганцівки, розведений в пляшці.

Як збирати урожай

Про повному дозріванні плоду дині свідчить поява тріщин у стебла в формі кільця і ​​типовий динний запах. Диня повинна злегка проминатися під пальцями, а якщо її підняти – легко відділятися від стебла. Збір врожаю проводиться в міру його дозрівання, зазвичай на початку серпня. Дозрілі дині можна вживати в їжу, варити з них джем або варення на зиму. Плоди, які призначені для транспортування, потрібно знімати за 48 годин до повного дозрівання, а зимові сорти збираються трохи недоспевшімі.

Як збирати урожай

Найкраще зберігаються дині, які збираються в період знімного дозрівання. Визначити такий стан можна по тріщинах, які покривають їхню шкірку плоду, середньо-виражена і покриває велику частину дині. Жовтий відтінок шкірки є очевидним показником зрілості врожаю. Варто пам'ятати про те, що переспілі дині не призначені для тривалого зберігання.