Свинарство як бізнес: з чого слід почати і як в ньому досягти успіху?
Свинарство може стати прибутковим бізнесом, якщо правильно його організувати. Він вимагає початкових вкладень. Перевага розведення свиней на м'ясо для продажу складається в великому попиті на нього. Як показує практика, таку продукцію купують навіть в період фінансової кризи. Отже, свинарство як бізнес: з чого почати і як досягти успіху в ньому?
переваги свинарства
Існує кілька плюсів розведення свиней в домашніх умовах:
- відсутність великих вкладень – на першому етапі досить придбати одного кабанчика, а дохід з його реалізації інвестувати в більш велике діло;
- багато породи свиней не пред'являють високих вимог до умов утримання;
- для вирощування свиней досить освоїти елементарні правила догляду, а також дотримуватися необхідної технології.
Породи швидкозростаючих свиней
Вибір породи – перше, з чого слід почати в такому бізнесі як свинарство і вдало в ньому досягти успіху. Саме від цього в більшій мірі залежить результат всієї справи.
Існують такі породи свиней, які найкраще підходять для бізнесу:
- Йоркшир – швидкість приросту ваги у такий свині висока (буквально за 150 діб вдається набрати 350 кг), проте необхідний особливий догляд, що не зовсім підходить для недосвідченого фермера;
Йоркшир вразливий до вогкості і протягів, не дуже добре витримує довгі періоди холодів. В результаті стресів такі свині швидко втрачають вагу.
- Німецький Ландрас – початківцям фермерам варто звернути увагу на цю породу, оскільки ці свині відрізняються стійким імунітетом, що дозволяє позбутися від необхідності особливого догляду (за добу набирає до 870 грамів ваги);
- Естонська беконная – відрізняється відмінним приростом у вазі, меншим обсягом витрат корму в порівнянні з попередніми породами;
- Угорська мангалица – м'ясо цієї породи свиней підходить для в'ялення, тварини невибагливі до годівлі і з задоволенням поїдають дешеві корми, завдяки густий вовни їм не страшні низькі температури, що добре позначається на приріст ваги;
- В'єтнамська вислобрюхая – технологія вирощування відрізняється від попередніх порід, необхідно точно дотримуватися її, щоб отримати необхідний результат.
Правила вирощування
Свині утримуються в спеціально відведених приміщеннях, які називаються свинарниками. При його будівництві важливо заздалегідь передбачити всі умови для утримання в будь-який час року. Крім самого приміщення, потрібен майданчик для вигулу. Якщо тварини ні гуляти, їх імунітет знизиться. Це, в свою чергу, впливає на приріст ваги.
Жіжесборнік повинен бути передбачений в кожному свинарнику. В результаті очищення організму свині через нирки виходять токсини. Якщо сеча буде накопичуватися в свинарнику, отруйні речовини у вигляді випарів впливають на свиней, що позначається на їхньому здоров'ї не найкращим чином. Жіжесборнік допомагає вирішити цю проблему.
Необхідно створити тваринам оптимальні кліматичні умови. Температура в приміщенні не повинна бути нижче 12 градусів для дорослих свиней і 18 градусів для поросят. Щоб знизити ймовірність ураження вірусом, рекомендуються прогулянки на морозі приблизно 3 рази в тиждень. Що стосується вологості в свинарнику, цей показник не повинен перевищувати 85%.
Після кожного годування лотки в обов'язковому порядку очищаються від залишків.
Для дорослих свиней досить трьох годувань в день. Що стосується занадто маленьких поросят, їм необхідно харчуватися 5 разів на день.
Таким чином, свинарство – прибутковий бізнес. Він ніколи не втратить своєї актуальності. Попит на свинину залишається незмінним і навіть зростає. Але слід пам'ятати, що від ризиків не застрахований жоден бізнес. Щоб він приносив дійсно високий дохід, потрібно продумати все до дрібниць.