Як чистити гарбуз від жорсткої шкірки, як правильно і швидко, відео

Правила очищення гарбуза

Для господарок очищення гарбуза – ціле випробування. Найбільше цей процес докучає взимку, до цього часу шкірка стає ще твердіше, тому потрібні чималі зусилля, щоб при обробці не поранитися. Необхідно чистити гарбуз, щоб страви були ніжними і смачними.

Правила очищення гарбуза

Підготовка плодів до очищення

Підготовка до очищення шкірки сортів дрібної гарбуза проводиться наступним чином:

  • потрібно почистити плід від бруду і листків. На цьому етапі рекомендується перевірити овоч і вирізати наявні точки або місця з початком гниттям. Якщо не видалити їх відразу, то хвороботворні мікроорганізми в подальшому потраплять на м'якоть;
  • акуратно помити гарбуз із застосуванням губки під проточною водою. Чи не вимочуйте культуру в воді – цим можна пошкодити її смак і розм'якшити шкірку, а при подальшому очищенню зіпсувати м'якоть;
  • протерти серветками, після чого залишити до повного висихання;
  • приготувати все необхідне для подальших маніпуляцій – інструменти, миски або ін. ємкості окремо для м'якоті, насіння і шкірки.

Очищення великого плода проводиться так само, як і в випадку з дрібним. Тільки для полегшення подальших дій його рекомендують розрізати на 4 частини.

Очищення гарбуза зсередини

Зсередини овоч вичищати таким чином:

  • плід розріжте навпіл від верхнього корінця до плодоніжки, не зачіпаючи її;
  • візьміть ложку – краще використовувати закруглену, велику, металеву, з довгою ручкою;
  • вискребают насіння з волокнами до повного їх видалення з гарбуза;
  • гарбузове продукти корисні і смачні – відокремте їх від волокон і промийте під проточною водою;
  • просушіть їх на сковороді.

видалення шкірки

Залежно від того, наскільки тверда кірка у плода, використовують різні методи її видалення.

Очищення гарбуза з тонкою шкіркою

Цей варіант зовсім нескладний, вся справа в свіжості овоча. Якщо гарбуз недавно дозріла, то її шкірка не буде жорсткою і її легко можна буде прибрати.

Для цього необхідно:

  • приготувати все необхідне для роботи: Овочечистка (якщо у гарбуза гладка форма) або ніж (якщо на овочі є нерівності), дошку обробну, ємності – для самого плоду і для насіння;
  • підготовлений (промитий, вичищений від бруду, листя, насіння) плід кладемо зрізом на дошку;
  • проводячи інструментом для чищення картоплі по овочу, легко очищаємо його від шкірки.

Очищення гарбуза з жорсткою шкіркою

Тверду шкірку можна зробити м'якою

Тверду шкірку очистити легко, знаючи кілька нюансів.

Можна розм'якшити її за допомогою мікрохвильової печі. Для цього:

  • беремо плід і робимо на ньому неглибокі надрізи або проколи;
  • ефективно цілий овоч класти в мікрохвильовку на 2 хв. з максимальною потужністю, великий плід необхідно розрізати навпіл і очистити від насіння.

Таким чином можна видалити шкірку гарбуза без праці, тому що за рахунок нагрівання вона стає податливою. М'якоть залишається холодної, на цьому етапі можна розрізати її на шматочки.

За допомогою духовки

Якщо мікрохвильовки немає, можна розм'якшити шкірку, використовуючи звичайну духовку:

  • ретельно миємо й висушуємо плід;
  • деко застилає фольгою;
  • гарбуз потрібно розрізати в залежності від її розміру – навпіл або на більшу кількість частин;
  • на деко з фольгою укладаємо шматочки овоча зрізами донизу;
  • деко поміщаємо в духовку, час витримки залежить від розміру гарбуза: плід вагою 1-2 кг потрібно гріти при температурі 200 ° C близько 10 хв., більшим овочам необхідна теплова обробка протягом 15-20 хв .;
  • вийняти і дати охолонути, після чого, використовуючи ніж, видалити шкірку.

При размягчении шкірки в духовці є ризик перетримати гарбуз – вона може запектися.

альтернативні способи

Якщо немає можливості користуватися вищеописаними методами, жорстку гарбузову шкірку можна видалити ножем, але обов'язково гострим:

  • приготувати ніж, дошку і ємності: миски, каструлі;
  • у добре помитого і висушеного овоча зрізати нижню і верхню частини для стійкості при подальших діях;
  • тепер потрібно розрізати гарбуз уздовж і вийняти гарбузове насіння і волокна;
  • покладіть плід зрізом вниз і видаляйте шкірку: якщо гарбуз велика або рельєфна в силу особливості сорту, то потрібно розрізати її на шматки поменше для зручності.

Міцна, жорстка шкірка не привід відмовлятися від дивного плода. Вибирайте будь-який спосіб очищення і насолоджуйтеся стравами з цим овочем, рецептів з ним – маса.

Крім користі в лікуванні багатьох хвороб і їх профілактиці, гарбуз має приємний аромат і смак при різноманітності сортів.

Зберігання очищеної гарбуза

Шкірка збільшує термін зберігання гарбуза

Нарізана гарбуз добре зберігається в квартирі всю зиму. Головне, щоб місце для неї було прохолодним, без попадання променів сонця: підійде тумбочка в передпокої, балкон (засклений), комора. Шкірка для гарбуза виконує функцію панцира, і в разі її зняття термін зберігання буде значно менше.

В холодильнику

Для заощадження розрізаної очищеної гарбуза кімнатні умови не годяться, тому що в її складі багато води і почнеться процес гниття, з'явиться цвіль буквально протягом 2-3 днів.

При температурному режимі холодильника (від 3 до 4 ° C) термін зберігання складе близько 10 днів, місце зрізу при цьому потрібно обернути плівкою. Запакувавши овоч щільно в фольгу, є шанс продовжити цей період ще на кілька днів. Тримати гарбуз потрібно внизу холодильника, у відділенні для овочів.

Для вживання гарбуза взимку потрібні інші методи. Щоб її використовувати не 1 місяць, рекомендується заморозка. Для цього потрібно:

  • порізати овоч на шматочки або подрібнити на тертці;
  • після цього порційно розкласти по пакетах і прибрати в морозильну камеру.

Для бажаючих довше харчуватися таким корисним овочем рекомендується відмінний спосіб зберігання – сушка:

  • очищений від насіння і шкірки плід розрізати часточками, щоб їх товщина не була більше 0,5-1 см;
  • потім потрібно гарбузове часточки потримати в окропі пару секунд, витягнути і покласти в сито або друшляк для стікання води;
  • коли зійде вода, шматочки розкладіть на решітці з духовки або в електросушарці і обробляйте (важливо) при температурі до 60 ° C.

Така температура необхідна, щоб плід залишався корисним. Це вигідний спосіб зберегти овоч в квартирі: в'ялений або сушений продукт набагато довше прослужить – до року.